На Бабинден в АГ-то отчитат бейби бум

За празника днес шефът на болницата доц. д-р Емил Ковачев пожела на всички колеги още успехи в най-благородната професия.

Изпълнителният директор на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“ – Варна и ръководител на катедрата по акушерство и гинекология в МУ-Варна доц. д-р Емил Ковачев беше ключова фигура в ритуал, с който беше отбелязан Денят на родилната помощ. Във фоайето на гости на колектива на АГ – болница – Варна бяха дошли доц. Антоанета Цветкова – председател на постоянната общинска комисия „Здравеопазване“, Марица Гърдева – шеф на ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност”, ресорният зам.-кмет Коста Базитов, ръководители на МУ – Варна.

В словото си доц. Ковачев очерта най-благородната професия като трудна, но заслужаваща всички усилия. Той изрази задоволство, че през 2015 г. тук са родени 2268 бебета – с 10 повече от предходната и пожела на всички успехи – както професионални, така и в личен план. Най-младата майка в АГ-то е на 14 г., а най-възрастната – на 47. Със слово се обърна и доайенът проф. Иван Козовски.

От името на Общинския съвет доц. Цветкова прочете поздравителен адрес. Зам-кметът Коста Базитов пък поздрави присъстващите от името на кмета на Варна Иван Портних. От Медицинския университет също поднесоха приветствия. Зам.-ректорът на МУ – Варна, проф. д-р Албена Керековска от името на ректора проф. д-р Красимир Иванов подари икона, която да закриля медиците, майките и техните рожби. Ръководителят на катедрата по здравни грижи доц. Силвия Борисова поздрави екипа на болницата от името на Факултета по обществено здравеопазване.

Имаше и тържествен водосвет, след което настъпи и моментът за ритуала – измиването на ръцете на ръководителя на отделението – д-р Добрин Николов. Това направи 10-годишната Кристияна. Тя гости докторите и акушерките с хляб и сол.

През изминалата година е отчетен и бум на многоплодните бременности в АГ-болницата. Те са били 50, от които има 3 тройки и 47 близнаци. Новата година започна също отлично – на 5 януари са родени 7 бебета. До вчера техният брой вече е 123 (сред които 6 двойки близнаци – 5 мъжки и 1 момичета). Най-недосонено е Петър – тегло 750 грама, а най-голямото тежи 5 кг. Неонатологията в АГ-то е с най-висока квалификация и това позволява и на най-мъничките й пациенти да оцелеят.

След официалната част имаше и поздрави – народни песни и танци от малки и големи.

Текст и снимки БОРИС ПРОДАНОВ – chernomore.bg